Opiston "maamerkki" vaihtuu - yli 20m korkuinen pihta jouduttiin kaatamaan - KEO-KARSTULA Opiston "maamerkki" vaihtuu - yli 20m korkuinen pihta jouduttiin kaatamaan - KEO-KARSTULA

Opiston ”maamerkki” vaihtuu – yli 20m korkuinen pihta jouduttiin kaatamaan

Pihta on ollut todellinen maamerkki opistolle
Opiston pihamaalla kasvanut pihta oli kaadettaessa noin 113-vuotias. Jäljelle jäi muistokanto.

 

Opiston pihamaalla kasvanut yli 20 metrinen pihta on jouduttu kaatamaan. Pihta on ollut todellinen “maamerkki” opistolle, sillä varsinkin Humpin suunnasta tultaessa pihta on ollut ensimmäisiä näkymiä Karstulan keskustan alueella.

 

Pihtaa on aina sanottu pihtakuuseksi, mikä on sikäli virheellinen nimi, sillä pihdat ovat mäntykasvien heimoon kuuluvia puita. Pihta on viimeisien vuosien aikana pahasti kuivunut ja sen alarunko, joka on ainakin kahdesti joutunut auton kolhimaksi, oli jo vaarallisen laho. Haikein mielin opisto joutui tekemään päätöksen pihdan kaatamisesta sen ollessa jo vaaraksi niin ihmisille kuin ympäröiville rakennuksillekin. Pihta kaadettiin toukokuun viimeisenä viikonloppuna 2021, sen ollessa noin 113-vuotias.

 

Pihta oli viimeisiä Höyläniemen tilan päärakennuksen rakentamisen yhteydessä (vuonna 1908) tehdyn puistoalueen ajalta säilyneistä puista. Pihdan lisäksi tuolta ajalta opiston alueella kasvaa vielä hopeapaju sekä kaksi sembramäntyä, jotka nekin ovat jo yli 110-vuotiaita.

 

“Suunnitelmissa on istuttaa samanlainen uusi maamerkki opiston pihamaalle, mutta liikenteellisesti turvallisempaan paikkaan”, toteaa opiston rehtori Pekka Knuutti.


Jaa tämä somessa: