Koulutukset

Nuorten Opistovuosi -linja

Työn ja yrittämisen Opistovuosi

Työn ja yrittämisen Opistovuosi -koulutus on tarkoitettu oman alan etsimiseen työelämään tutustumalla.

Lukuvuoden aikana tutustut erilaisiin työaloihin ja opintopolkuihin oman kiinnostuksesi mukaan. Saat tietoa myös yrittämisestä ja pääset kokeilemaan yrittäjänä toimimista käytännössä omien vahvuuksiesi pohjalta. Lukuvuoden aikana on myös mahdollista korottaa peruskoulun arvosanoja.

Työn ja yrittämisen Opistovuoden jälkeen Sinulla on valmiuksia sekä uskallusta lähteä kulkemaan itsellesi merkityksellistä elämänpolkua kohti oman kiinnostuksen mukaisia opintoja, työelämää tai yrittäjyyttä.

Opintojen sisällöt

Opistovuosi-koulutukset perustuvat Opetushallituksen laatimiin Kansanopistojen oppivelvollisille suunnatun vapaan sivistystyön koulutuksen opetussuunnitelman perusteisiin (avautuu uuteen välilehteen). Opinnot sisältävät kaikille yhteisiä opintoja sekä suuntautumisopintojen mukaisia opintoja.

 • Kaikille oppivelvollisille yhteiset opinnot (noin puolet opinnoista)
  • Arjen taidot ja elämänhallinta
  • Opiskelu-, itsetuntemus ja työelämätaidot
  • Vuorovaikutus- ja viestintätaidot
  • Matemaattiset perustaidot ja ongelmanratkaisutaidot
  • Aktiivinen kansanlaisuus
  • Opiskelu- ja urasuunnittelutaidot
 • Yrittämisen suuntautumisopinnot (noin puolet opinnoista)
  • Työelämään ja urapolkuihin tutustuminen monipuolisesti
  • Työelämän pelissäännöt ja sisäinen yrittäjyys
  • Liiketoiminnan suunnittelu ja oman yrityksen perustaminen
  • Minä tuotteena ja palveluna
  • Projektihallinnan ABC

Kenelle Opistovuosi-koulutukset on tarkoitettu?

Opistovuosi-koulutukset on suunnattu ensisijaisesti peruskoulunsa päättäville, oppivelvollisille nuorille. Oppivelvollisella tarkoitetaan 16-18 vuotiasta nuorta, jolla ei vielä ole toisen asteen tutkintoa.

Opistovuosi-koulutusten tarkoituksena on auttaa opiskelijaa löytämään itselleen mieluinen elämänpolku ja jatko-opiskelupaikka. Opiston tavoitteena on tukea ja ohjata nuorta kartuttamaan jatko-opinnoissa tarvitsemiaan tietoja, taitoja ja osaamista. Opistovuoden aikana on myös mahdollista korottaa peruskoulun arvosanoja sekä harjoitella mahdollista pääsykoetta varten.

Opistovuosi-koulutukset soveltuvat siis Sinulle, joka;

 • olet kiinnostunut yrittämisestä ja haluat kokeilla, olisiko se sinulle sopiva urapolku ennen kuin haet jatko-opintoihin
 • tiedät jo mihin haet, mutta haluat vielä vahvistaa omaa osaamistasi tai korottaa arvosanojasi ennen kuin haet jatko-opintoihin
 • haluat harjoitella ja vahvistaa opiskelu- ja arjenhallintataitojasi ennen kuin lähdet jatko-opiskelemaan
 • tai haluat harjoitella itsenäistä asumista lähempänä kotia, ennen kuin muutat isompaan kaupunkiin opiskelemaan

Opintojen suorittaminen

Jokaisen opiskelijan kanssa laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämisen suunnitelma (HOKS). Opinnot suunnitellaan vastaamaan jokaisen henkilökohtaista ura- ja opiskelupolkua.

Opinnot ovat kokopäiväopintoja ja koulutus järjestetään Karstulan Evankelisella Opistolla, Karstulassa. Opinnot sisältävät lähiopetuksen lisäksi ohjattua etäopetusta, opiskelijaprojekteja sekä toimintaa Opiston ulkopuolella – tutustumiskäyntejä, yhteistyötä eri alojen toimijoiden kanssa sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista.

Koulutusmaksut

Oppivelvollisille koulutus, opetusmateriaalit, mahdollinen asuntossa asuminen sekä ruokailut koulupäivinä ovat maksutonta. Opinnot oikeuttavat hakemaan KELA:n opintotukea sekä asumistukea, mikäli opiskelija asuu opiston asuntolassa.

Muut kuin oppivelvolliset hakijat

Nuorten Opistovuosi -linjoille voivat hakea muutkin, kuin oppivelvolliset – mutta heille koulutus maksaa Kansanopistolinjojen hinnaston mukaisesti.

Muiden kuin oppivelvollisten on mahdollista anoa koulutusmaksuihin Nuorten Opintoseteli -rahoitusta, joka kattaa 100% syyslukukauden 2022 koulutusmaksuista. Opintoseteli ei vaikuta muihin opiskelijan saamiin etuuksiin.  

Nuorten Opintoseteliä voivat hakea kaikki peruskoulun suorittaneet heikossa opiskelu- tai työmarkkinatilanteessa olevat 18-30 vuotiaat sekä opiskelu- ja kielitaidon parantavaan koulutukseen hakeutuvat nuoret maahanmuuttajat. Opintosetelin myöntää opiston rehtori ja sitä haetaan erillisellä Nuorten Opintosetelihakemuksella.

Opiskelu on päätoimista ja muiden kuin oppivelvollisten opintoihin on saatavilla myös monenlaista muuta tukea ja rahoitusta; mm. omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudellaKELA:n opintotuki tai Vapaan sivistystyön Opintoseteli

Lisätietoa opintojen rahoituksesta saat ottamalla yhteyttä Opiston toimistoon, p. 014 525 2200, kansanopisto@keokarstula.fi

Turvallisesti oman elämän alkuun opistokodissa

Karstulan Evankelinen Opisto tarjoaa turvallisen, kodikkaan ja yhteisöllisen tavan harjoitella itsenäistä elämistä valmiiksi kalustetussa opiskelija-asuntolassa. Opistovuoden aikana opiskelijat saavat ohjausta sekä pääsevät harjoittelemaan omassa kodissa tarvittavia taitoja myös asuntola-asumisen yhteydessä. Yhteisiin opintoihin sisältyy mm. oman talouden hallintaa, opastusta fiksuun rahankäyttöön sekä kodinhoitoon ja ruoanvalmistukseen riippumatta siitä, asutko opistolla vai kotona.

Päärakennuksen yhteydessä sijaitsevassa Kuusela-asuntolassa on valmiiksi kalustettuja (sängyt ja työpöydät) 2 hengen huoneita, joissa kaksi huonetta muodostavat aina solun. Mutta jos kämppäkaverin kanssa asuminen ei tunnu omalta, myös 1 hengen huoneita on saatavilla rajoitetusti. Yhdellä solulla on yhteinen wc ja kylpyhuone ja asuntolassa on kaksi yhteistä keittiötä ja oleskelutilaa, joissa on televisiot ja langaton WiFi-yhteys.

Opiskelijoille on tarjolla monipuolisia liikunta- ja harrastemahdollisuuksia. Muun muassa opiston liikunta- ja kuntosali sekä kirjasto (josta löytyy myös piano) ovat opiskelijoiden käytössä myös vapaa-aikana. Käsityölinjan opiskelijat voivat työstää omia töitä ja harrastaa opiston Käsityöluokassa myös vapaa-ajallaan.

Huomioitavaa kuitenkin on, että asuntolassa ei toistaiseksi ole viikonloppuvalvontaa, joten vain täysi-ikäiset opiskelijat voivat asua asuntolassa viikonloppuisin. Viikonloppuasumisesta sovitaan toimiston kanssa aina erikseen.

Hakeminen ja opiskelijavalinta

Nuorten Opistovuosi -linjat ovat ensisijaisesti suunnattu oppivelvollisille nuorille, mutta opintoihin voivat hakea muutkin kuin oppivelvolliset, jotka ovat kiinnostuneita opinnoista.

Opintoihin haetaan joko yhteishaussa tai yhteishakuajan ulkopuolella sivun lopusta löytyvällä hakulomakkeella. Jos haet suoraan opiston sivujen kautta, täytä hakemus syksyllä alkaviin opintoihin 25.6. mennessä tai keväällä alkaviin opintoihin 6.12. mennessä.

Yhteishaun aikataulut ja hakuohjeet

 • Kevään yhteishaku 2022: Hakuaika 22.2. -22.3.2022 klo 16 mennessä osoitteessa www.opintopolku.fi
 • Opiskelijavalintojen julkaisu: Valituille ilmoitetaan henkilökohtaisesti 16.6.2022 jälkeen
 • Opiskelupaikan vastaanottaminen: Opiskelupaikka tulee vastaanottaa 30.6.2022 mennessä
 • Opiskelijat valitaan hakemuksen ja haastattelun perusteella

Vaaditut kentät on merkitty punaisella * merkillä.

Hakukohteen valinta

Valitse pudotusvalikoista koulutus, johon haluat hakea. Voit halutessasi valita toissijaisen hakukohteen siltä varalta, jos ensisijaisen hakukohteesi opetusryhmä on täynnä tai mikäli se ei käynnisty. Valitse myös, milloin haluaisit aloittaa opinnot.
Hakijan tiedot

Täytä henkilötietosi huolellisesti. Haastattelemme hakijat soittamalla hakemuksessa ilmoitettuun puhelinnumeroon ja lähetämme tiedon opiskelijavalinnasta sekä ohjeet opiskelupaikan vastaanottamisesta lomakkeella ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Jos äidinkielesi on jokin muu kuin suomi, saat ohjeet sekä suomeksi että englanniksi.Hakemus
Asunnon tarve

Opiskelijat voivat majoittua opintojen ajan opiston valmiiksi kalustetussa asuntolassa. Asuntolassa asuminen on myös oiva tilaisuus harjoitella itsenäistä elämistä ja asumista ennen omaan asuntoon muuttamista - vaikka aluksi vain parina päivänä viikossa.

Täysi-ikäiset opiskelijat voivat majoittua opistolla myös viikonloppuisin, mutta alaikäisten opiskelijoiden tulee palata kotiin viikonlopuksi. Kaikki opiskelijat poistuvat asuntolasta lomaviikkojen ajaksi [talviloma, syysloma, kesäloma ja joululoma].
Tietojen tarkistus

Tarkistathan, että olet täyttänyt hakemuksen kohdat huolellisesti ennen hakemuksen lähettämistä.

Kun olemme vastaanottaneet hakemuksesi, saat meiltä kuittauksen hakemuksessa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Saatamme myös pyytää sinulta kopion päättötodistuksestasi tai muita liitetiedostoja Turvaposti-palvelua käyttäen.

Tietojenkäsittelylupa
Lisätietoa tietojenkäsittelystä löydät opiston Tietosuojaselosteesta.

Opiston toimisto auttaa ja neuvoo hakemiseen, asumiseen sekä muihin opiskeluun liittyvissä kysymyksissä arkisin ma-pe klo 8-15.30 välisenä aikana puhelimitse numerosta p. 014 525 2200 sekä sähköpostilla osoitteessa kansanopisto@keokarstula.fi

Skip to content