fbpx

Opistovuosi -koulutus

 Vapaan sivistystyön koulutus
 1 lukuvuosi
 Aloitus joustavasti
 Lähiopetus + ohjattu etäopetus
 Maksuton, opintotukikelpoinen
 Tukea koulumatkoihin
 Maksuton asuminen opiskelija-asuntolassa

Peruskoulun jälkeiset opinnot

Ennakkohaku: Haku elokuussa alkavaan ryhmään 1.6.2021 mennessä.
Jatkuva haku: Voit hakea koulutukseen ympäri vuoden ja aloittaa opinnot joustavasti.

Hei sinä peruskoulun päättävä nuori! Onko tulevaisuuden suunnitelmat vielä auki? Tai tiedätkö jo minne haluat, mutta haluat ensin harjoitella itsenäistä asumista hieman lähempänä kotia? Meillä on koulupaikka juuri sinulle!

Elokuussa alkava Opistovuosi -koulutus on sinulle, joka;

 • et vielä tiedä mitä haluat opiskella seuraavaksi ja haluat kokeilla, mikä voisi olla sinulle sopiva ala
 • tiedät mitä haluat opiskella, mutta pelkäät että sinulla ei ole vielä tarvittavaa osaamista tai taitoja päästäksesi opiskelemaan minne haluat ja haluat kartuttaa osaamistasi ennen kuin haet jatko-opintoihin
 • haluat vielä harjoitella itsenäistä asumista ja kartuttaa opiskelutaitojasi lähempänä kotia, ennen kuin muutat isompaan kaupunkiin

  Tule siis ja vietä juuri sinun näköisesi Opistovuosi!

 • Kuvaus
 • Hakeminen
 • Asuminen ja rahoitus
 • Arvostelut

Koulutuksen kuvaus

Hei sinä peruskoulun päättävä nuori! Onko tulevaisuuden suunnitelmat vielä auki? Tai tiedätkö jo minne haluat, mutta haluat ensin harjoitella itsenäistä asumista hieman lähempänä kotia? Meillä on koulupaikka juuri sinulle!

Opistovuosi -koulutus on peruskoulun päättäneille suunnattu lukuvuoden mittainen täysin maksuton koulutus, jonka sisältöihin opiskelija pääsee itse vahvasti vaikuttamaan. Tavoitteena on vahvistaa nuoren opiskelutaitoja ja valmiuksia jatkaa toisen asteen koulutukseen sekä tukea ja kannustaa nuorta lähteä kulkemaan itselleen merkityksellistä elämänpolkua. Opistovuosi -koulutus tarjoaa nuorelle mahdollisuuden kasvaa kohti omaa täyttä potentiaalia sekä luo pohjaa oppimiselle koko elämän jatkuvana prosessina.

Kenelle opinnot sopivat?

Lukuvuoden mittainen Opistovuosi -koulutus on sinulle, joka;

 • et vielä tiedä mitä haluat opiskella seuraavaksi ja kaipaat aikaa ja ohjausta oman alasi löytämiseksi
 • tiedät mitä haluat opiskella, mutta haluat kartuttaa osaamistasi ennen kuin haet jatko-opintoihin
 • haluat vielä harjoitella itsenäistä asumista ja kartuttaa opiskelutaitojasi lähempänä kotia, ennen kuin muutat isompaan kaupunkiin 

Opintojen sisältö

Jokaisen opiskelijan kanssa laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämisen suunnitelma (HOKS). Opinnot koostuvat yhteisistä sisällöistä sekä oman kiinnostuksen mukaan valittavista suuntautumisopinnoista.

Koulutus koostuu seuraavista sisällöistä;

 • Arjen taidot ja elämänhallinta
 • Opiskelu-, itsetuntemus- ja työelämätaidot
 • Vuorovaikutus- ja viestintätaidot
 • Matemaattiset perustaidot ja ongelmanratkaisutaidot
 • Aktiivinen kansalaisuus
 • Opiskelu- ja urasuunnittelutaidot
 • Valinnaiset suuntautumisopinnot (mm. kasvatus- ja ohjaus, hoiva, liikunta- ja hyvinvointi, kädentaidot, ympäristöviisas toimijuus sekä suomen kieli ja kulttuuri)

Opintojen suorittaminen

Opinnot ovat kokopäiväopintoja ja koulutus järjestetään Karstulan Evankelisella Opistolla. Opinnot sisältävät lähiopetuksen lisäksi ohjattua etäopetusta sekä toimintaa opiston ulkopuolella – tutustumiskäyntejä, yhteistyötä eri alojen toimijoiden kanssa sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista.

Lisätietoja antaa

Opiston toimisto
014 525 2200
kansanopisto@keokarstula.fi

Koulutuksen vastuuopettaja
Anneliina Keisala
044 525 2218
anneliina.keisala@keokarstula.fi

Hakeminen ja opiskelijavalinta

Ennakkohaku: Haku elokuussa alkavaan ryhmään 1.1.2021 - 1.6.2021.
Jatkuva haku: Voit hakea opintoihin ympäri vuoden ja aloittaa opinnot joustavasti.

Täytä sähköinen hakemus täällä: www.keokarstula.fi/hae-opiskelemaan/opistovuosi/. Opiskelijat valitaan hakemuksen ja haastattelun perusteella. Opistovuosi -koulutukseen voi hakea peruskoulun päättänyt opiskelija, jolla ei ole vielä toisen asteen tutkintoa.

Asuminen Opistolla

Opisto tarjoaa turvallisen ja yksilöllisen mahdollisuuden ottaa itsenäistymisen ensiaskeleita Opiston opiskelija-asuntolassa. Opistovuoden aikana opiskelijat saavat ohjausta mm. oman talouden hallintaan ja fiksuun rahankäyttöön sekä kodinhoitoon ja ruoanvalmistukseen, joista on apua omaan kotiin muuttaessa. Asuntola-asuminen kasvattaa vastuunottoon ja on turvallinen askel kohti itsenäistä elämää.

 

Asuntoloissa on valmiiksi kalustettuja 2 hengen huoneita (jaettu kylpyhuone ja wc), yhteinen keittiö ja oleskelutila. Saatavilla myös yhden hengen huoneita mikäli tilaa riittää. Opistolla on myös oma liikunta- ja kuntosali, joita opiskelijat saavat käyttää vapaa-ajallaan.

 

Opistollamme panostetaan opiskelijoiden hyvinvointiin sekä liikunnallisen ja toiminnallisen toimintakulttuurin luomiseen. Viikoittaiset liikuntatuokiot ja tunneilla tapahtuvat aktivoinnit piristävät opiskeluarkea.

 

Koulutusmaksut ja opintojen rahoitus

Opinnot, opiskelumateriaalit sekä ruokailu koulupäivinä on opiskelijalle täysin maksutonta. Opistovuosi -koulutukseen osallituvat ovat myös oikeutettuja hakemaan KELA:n opintotukea. Voit tarkistaa opintotuen laskurilla, voitko saada opintotukea ja kuinka paljon. Lisätietoa opintotuesta saat kysymällä KELA:sta.