Opiskelijalle - KEO-KARSTULA Opiskelijalle - KEO-KARSTULA

Opiskelijalle

Navigoi sivulla

Kansanopistovuosi tarjoaa sinulle mahdollisuuden opiskeluvalmiuksien ja osaamisesi kohentamiseen, ammattitutkinnon tai yhteishaun lisäpisteiden hankkimiseen, monipuolisesti työelämään tutustumiseen, harrastuksesi syventämiseen tai oman tiesi etsimiseen.

 

Kansanopistovuosi Karstulassa on persoonallinen ja jokaisen omat lähtökohdat huomioiva mahdollisuus monipuolisten opiskelutaitojen ja omien vahvuuksien kehittämiseen!

 

Ohjausta ja neuvontaa

Opintojen alkaessa jokaisen opiskelijan kanssa laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma kunkin omien tavoitteiden ja jatkosuunnitelmien pohjalta. Opiskelusuunnitelma perustuu opiskelijan oman opiskelun ja uran suunnitteluun, yksilöllisiin valintoihin, opinnoissa etenemiseen ja tarvittaviin ohjaus- ja tukitoimiin.

 

Näin voit omien tavoitteidesi suuntaisesti valmistautua lukuvuoden aikana esimerkiksi tuleviin pääsykokeisiin tai työelämään.

 

Opiskelua ja yhdessä tekemistä

Opiskelu KEO-Karstulassa on tiivistä, yhteisöllistä ja monipuolista. Opintoihin sisältyy opintolinjasta riippuen oppimistehtäviä, ryhmätöitä, alan kirjallisuutta, itsenäistä työskentelyä, työpaikoilla suoritettavia harjoittelujaksoja ja sekä linjojen välistä yhteistyötä.

 

 • Kansanopistolinjoilla lähiopetuksen lisäksi opinnot sisältävät n. kerran viikossa joko itsenäistä opiskelua tai ohjattua verkko-opetusta.
 • Ammatilliset opinnot voi suorittaa joko koulutussopimuksella tai oppisopimuksella – työpaikalla oppien sekä Opiston lähipäiviin osallistuen.

 

Opistollamme panostetaan opiskelijoiden hyvinvointiin sekä liikunnallisen ja toiminnallisen toimintakulttuurin luomiseen. Viikoittaiset liikuntatuokiot ja tunneilla tapahtuvat aktivoinnit piristävät opiskeluarkea.

 

Hakeminen ja opiskelijavalinta

Kaikkiin opintoihin haetaan sähköisellä hakemuksella. Tarkemmat koulutuskohtaiset hakuohjeet ja hakulomakkeet löydät koulutusten sivuilta.

 

Opiskelijat valitaan hakemuksen ja haastattelun perusteella. Valinnat tehdään eriaikaisesti syksyllä alkaviin koulutuksiin toukokuusta lähtien ja keväällä alkaviin opintoihin marraskuusta lähtien.

 

Haku kansanopistolinjalle

Kansanopistolinjat alkavat linjasta riippuen kaksi kertaa vuodessa, elokuussa ja tammikuussa.

 

 • Haku syksyllä alkaviin ryhmiin päättyy Juhannuksena
 • Haku tammikuussa alkaviin opintoihin Itsenäisyyspäivänä

 

Täydennyspaikkoja syksyn opetusryhmiin voit hakea elokuun alkuun mennessä, kevään opetusryhmiin tammikuun alkuun mennessä.

 

Haku ammatillisiin sekä Opistovuosi-opintoihin

Ammatillisiin sekä Opistovuosi -opintoihin on jatkuva haku, mikä tarkoittaa että voit hakea opintoihin ympäri vuoden. Opetusryhmät käynnistyvät yleensä syksyllä ja keväällä. Opintojen aloituksesta voit sopia opintojen vastuuopettajan kanssa.

 

Hakukelpoisuus ja jatko-opinnot

Opiston lukuvuoden mittaiset opinnot antavat 6 lisäpistettä hakiessasi yhteishaussa toisen asteen opintoihin. Opinnot eivät vie paikkaasi korkeakouluhaun ensikertalaiskiintiöstä.

 

Pääsyvaatimukset ammatillisiin opintoihin

Pääsyvaatimukset Kansanopistolinjoille

 • Peruskoulun oppimäärä, 16 vuoden ikä sekä alalle soveltuva terveydentila ja jaksaminen
 • Aikaisemmat opinnot, harrastuneisuus tai työkokemus alalta katsotaan eduksi

Pääsyvaatimukset Opistovuosi-koulutuksiin

 • Peruskoulun oppimäärä, 16-18 vuoden ikä sekä puuttuva toisen asteen tutkinto.
 • Koulutukseen voivat hakea myös muut alle 29-vuotiaat nuoret, joilla ei vielä ole toisen asteen tutkintoa

 

Asuminen ja eläminen Opistolla

Opiskelijoilla on mahdollisuus asua Opiston päärakennuksen yhteydessä sijaitsevassa opiskelija-asuntolassa. Asuntola-asuminen kasvattaa vastuunottoon ja on turvallinen askel kohti itsenäistä elämää.

 

Opiston asuntoloissa on valmiiksi kalustettuja, kahden hengen huoneita. Kaksi erillistä huonetta muodostavat solun, joilla on yhteinen WC,- ja suihkutila. Mahdollisuus on myös yhden hengen huoneeseen, mikäli asuntolassa on tilaa.

 

Opistolla asuvien opintoviikkomaksu sisältää asumisen opiskelija-asuntolassa maanantaista perjantaihin sekä ruokailut koulupäivinä.

 

Oppivelvollisille sekä kotoutumissuunnitelmalla opiskeleville koulutus sekä asuntolassa asuminen maanantaista perjantaihin että ruokailut koulupäivinä on maksutonta.

 

Huom! Asuntolassa ei ole ympärivuorokautista asuntolavalvontaa. Täysi-ikäisillä asuminen asuntolassa on mahdollista myös viikonloppuisin lisämaksusta.

 

Liikunta ja harrastaminen

Opiston opiskelijoilla on arkisin vapaa pääsy opiston kuntosalille. Opiston liikuntavälineitä voi lainata liikunnanopettajalta ja liikuntasalia voi käyttää sovittaessa esimerkiksi opiskelijoiden yhteisiin liikuntahetkiin.

 

Opistolla järjestetään yhteisiä liikuntatunteja vähintään kerran viikossa. Opiston kanootteja ja kajakkeja voi myös lainata sopimuksen mukaan. Opiston läheisyydessä on valaistu puru- / hiihtorata, frisbeegolfrata sekä luontopolku.

 

Opiston opiskelijat voivat käyttää opiston soittimia (flyygeli, pianot, muut soittimet) myös vapaa-ajallaan Opiston lehtilukusalista löydät luettavaa sekä tietokoneen tiedonhakua tai opiskelijatöitä varten.

 

Karstulan kunnan vapaa-ajan palvelut

 • Karstula Arena – Jäähalli
 • Karstulan kunnankirjasto
 • Elokuvateatteri – Suojan Elokuvat
 • Wanhat Wehkeet – Keilahalli & museo
 • Karstulan Kansalaisopisto
 • Karstulan Seurakunta

 

Opintomaksut ja opintojen rahoitus

Ammattitutkintojen tutkintomaksu

 • 550€ + 30€ materiaalimaksu /lukuvuosi
 • omakustanteinen ruokailu ja majoitus Opiston asuntolassa

 

Kansanopistolinjojen opintomaksut

Opintomaksut sisältävät lounaan ja päiväkahvin koulupäivinä

 

 • Opintomaksut n. 360€/kk tai n. 510€/kk (sis. lisäksi asuntolapaikan sekä aamupalan ja päivällisen)
 • Alle 29-vuotiaille nuorille, joilla ei ole toisen asteen tutkintoa, opiskelu on maksutonta. Asumisesta sekä ruokailusta maksetaan erikseen
 • Kotoutumissuunnitelmalla opiskelu sekä asuminen ja ruokailu on maksutonta

 

Opistovuosi-koulutusten opintomaksut

 • Oppivelvollisille (16-18 vuotiaat ilman toisen asteen tutkintoa) Opistovuosi-koulutus, asuminen opistolla sekä ruokailut koulupäivinä on täysin maksutonta
 • Opistovuosi-koulutukseen voi hakea myös muut alle 29-vuotiaat nuoret, joilla ei ole toisen asteen tutkintoa. Heille opiskelu on maksutonta. Asumisesta sekä ruokailusta maksetaan erikseen.

 

Tukea ja rahoitusta opintoihin

Opintoihin on saatavilla monenlaista tukea ja rahoitusta; mm. omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella, KELA:n opintotuki, aikuiskoulutustuki sekä opiston myöntämä Opintoseteli-rahoitus. Opintoseteli ei vaikuta muihin opiskelijan saamiin etuuksiin.

 
Opintoseteli on valtion myöntämä rahoitus vapaan sivistystyön koulutuksen tukemiseksi. Opintosetelin määrä sekä valintakriteerit vaihtelevat vuosittain ja sitä anotaan samalla hakemuksella, millä haet opintoihinkin. Opintosetelin myöntämisestä vastaa oppilaitoksen rehtori.
 

 • Yleensä Opintosetelin valintakriteerit täyttävälle opiskelijalle voidaan myöntää 50-70% alennus Kansanopistolinjojen opintomaksuihin.
 • Joissain tapauksissa alennus voi olla jopa 100%.

 

Lisätietoa opintojen rahoituksesta sekä vuosittain vaihtuvat Opintosetelin valintakriteerit saat ottamalla yhteyttä Opiston toimistoon, ma-pe klo 8-15.30 014 525 2200, kansanopisto@keokarstula.fi.