Koulutukset

Haku auki syksyn opintoihin! Hae 25.6. mennessä - aloita opinnot elokuussa!

Hei sinä 18-29 vuotias peruskoulun suorittanut nuori! Hakemalla Nuorten Opintoseteliä voit opiskella Hoiva-avustaja tai Hyvinvointivalmentaja -koulutuksissa syyslukukauden 2022 täysin maksutta. Lue lisää koulutusten sivuilta.

Lataa Hakijan opas 2022-2023

Kansanopistolinjojen opiskeluryhmät aloittavat opintolinjasta riippuen kaksi kertaa vuodessa, tammikuussa ja elokuussa.

Täytä hakemus elokuussa alkaviin opintoihin 25.6. mennessä ja tammikuussa alkaviin opintoihin 6.12. mennessä.

Ammatillisiin opintoihin on jatkuva haku ja opinnot voi aloittaa joustavasi ympäri vuoden. Opintojen aloituksesta sovitaan haastattelun yhteydessä.

Nuorten Opistovuosi -koulutuksiin voi hakea joko Yhteishaun kautta tai suoraan opiston verkkosivuilta. Jos haet Yhteishaussa, opinnot alkavat elokuussa. Jos haet suoraan opiston sivuilta, opintojen aloituksesta sovitaan haastattelun yhteydessä.

Kursseille ja leireille on erilliset hakuajat ja hakuohjeet. Löydät lisätietoa koulutuksen sivuilta.

Valkopaitainen koulunkäynninohjaaja neuvoo raitapaitaista opiskelijaa laskutehtävien kanssa. Pöydälle on levitettynä monenvärisiä kyniä ja post-it-lappuja.
Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaaja osallistuu eri-ikäisten ihmisten kasvatuksen ja toimintakyvyn tukemiseen ja ohjaamiseen. Hän osaa edistää oppimista yhdessä opettajan ja muun opetushenkilöstön kanssa. Aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksessa hän kykenee työskentelemään itsenäisesti ja suunnitelmallisesti.
Kolme lasta seisovat rivissä selin kameraan ja pitävät toisiaan käsistä kiinni. Keskimmäinen lapsi on taapero, oikealla oleva hieman vanhempi ja vasemmalla oleva on esiteini
Kasvatuksen osaamisalan suorittaja kykenee toimimaan uusimpien kasvatus- ja ohjausalan tavoitteiden ja säädösten mukaisesti erityisesti varhaiskasvatuksessa. Hän osaa hyödyntää monipuolisesti erilaisia työmenetelmiä ja kykenee toimimaan vaativissakin ympäristöissä moniammatillisessa yhteistyössä.
Tyttö ja poika -taapero leikkivät lattialla yhdessä palikoilla, iso pehmolelu nalle välissään
Perhepäivähoitaja toteuttaa monipuolista, lapsen tarpeista lähtevää varhaiskasvatusta ja toimii vastuullisena kasvattajana. Hän suunnittelee ja toteuttaa tavoitteellista varhaiskasvatusta yhteistyössä perheiden ja muun yhteistyöverkoston kanssa.
Nainen seisoo seinämaalauksen edessä ja pitelee suurennuslasia kameralle kädet maalissa.
Kädentaitojen ja taideaineiden koulutus Sinulle, joka olet kiinnostunut käsi- ja taideteollisuusalan jatko-opinnoista tai alan yrittäjyydestä.
Nuori hoitaja pitelee vanhuksen käsiä omissaan.
Olemme uudistaneet Hoiva-avustajakoulutusta ja syksystä 2022 lähtien suoritetuista opinnoista saa opintopisteet. Opintojen laajuus on 60 op. Opinnot edistävät jatko-opintojasi sosiaali- ja terveysalalla. Saat lisää tietoa, taitoa ja varmuutta. Sinun on myös mahdollista hyödyntää koulutuksessa suoritettuja opintopisteitä jatko-opinnoissa.
Maapallo ihmisen kämmenellä. Taustalla pilvinen vuoristo
Ympäristö- ja luonnontiedealan koulutus Sinulle, joka tähtäät alan korkeakouluopintoihin. Koulutuksen jälkeen sinulla on tärkeää tietotaitoa ja kokemusta, joiden avulla voit tehdä ympäristöviisaita valintoja ja vaikuttaa yhteiskuntaan.
Mies ja nainen sitovat hymyillen kengännauhoja puistossa auringon laskiessa ja valmistautuvat lenkille.
Koulutus antaa kattavat valmiudet erilaisten liikuntaryhmien ohjaamiseen sekä hyvinvointipalvelujen tuottamiseen. Opinnot sisältävät myös yrittäjyysopintoja, joiden aikana on mahdollista harjoitella kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin asiantuntija​na toimimista.
Liikunnanohjaaja seisoo selin kameraan ja ohjeistaa puistossa liikesarjaa neljälle opiskelijalle. Opiskelijat seisovat X-hyppy asennossa kasvot liikunnanohjaajaan päin.
Syyslukukauden mittaisella kurssilla saat kokemusta yksilön sekä liikuntaryhmien ohjaukseen sekä hyvät valmiudet liikunta- ja hyvinvointialan jatko-opintoihin. Kurssi soveltuu myös ammatilliseksi täydennyskoulutukseksi liikunnan ja hyvinvoinnin parissa työskenteleville.
Mies ja nainen istuvat puiston penkillä. Nainen esittellee itseään miehelle käsi rinnan päälle nostettuna
Opiskele suomen kieltä sekä tutustu suomalaiseen työelämään ja kulttuuriin. Opinnot eivät vaadi aikaisempaa suomen kielen osaamista.
Nuori hoitaja pitelee vanhuksen kättä omissaan
Hoivan Opistovuoden jälkeen Sinulla on valmiuksia sekä uskallusta lähteä kulkemaan itsellesi merkityksellistä elämänpolkua kohti sosiaali- ja terveysalan jatko-opintoja. Tuleva ammattisi voisi olla esim. henkilökohtainen avustaja, kehitysvamma-alan ohjaaja, lähihoitaja, sairaanhoitaja tai sosionomi.
Maapallo ihmisen kämmenellä. Taustalla pilvinen vuoristo
Ympäristöviisaan Opistovuoden jälkeen Sinulla on valmiuksia sekä uskallusta lähteä kulkemaan itsellesi merkityksellistä elämänpolkua kohti ympäristö- ja luonnontieteiden, valtiotieteiden tai kehitystutkimuksen jatko-opintoihin. Lukuvuoden jälkeen Sinulla on myös konkreettisia työkaluja toimia ja tehdä ympäristöviisaita tekoja.
Nuori mies seisoo pöydän takana ja kättelee pöydän ääressä koneen vieressä istuvaa naista
Työn ja yrittämisen Opistovuoden jälkeen Sinulla on valmiuksia sekä uskallusta lähteä kulkemaan itsellesi merkityksellistä elämänpolkua kohti oman kiinnostuksen mukaisia opintoja, työelämää tai yrittäjyyttä.
Nainen seisoo seinämaalauksen edessä ja pitelee suurennuslasia kameralle kädet maalissa.
Luovuuden Opistovuoden jälkeen Sinulla on valmiuksia sekä uskallusta lähteä kulkemaan itsellesi merkityksellistä elämänpolkua kohti kädentaitojen, luovan kirjoittamisen, musiikin ja ilmaisutaidon tai kulttuurituotannon jatko-opintoja.
Pikkupoika leikkii supersankaria viitta päällä ja laskettelulasit silmillä, käsi kohti taivasta yrittäen ottaa auringosta kiinni
Kasvun Opistovuoden jälkeen Sinulla on valmiuksia sekä uskallusta lähteä kulkemaan itsellesi merkityksellistä elämänpolkua kohti kasvatus – ja ohjausalan jatko-opintoja. Tuleva ammattisi voisi olla esim. lastenhoitaja, nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja, koulunkäynninohjaaja, perhepäivähoitaja, erityisnuorisotyöntekijä, opettaja, erityisopettaja.
Nuori nainen seisoo kukkaniityllä auringon laskiessa selin kameraan, kädet levällään.
Hyvinvoinnin Opistovuoden jälkeen Sinulla on valmiuksia sekä uskallusta lähteä kulkemaan itsellesi merkityksellistä elämänpolkua kohti liikunta- ja hyvinvointialan jatko-opintoja. Tuleva ammattisi voisi olla esim. hyvinvointivalmentaja, nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja, liikunnan ohjaaja, fysioterapeutti tai hyvinvointialan yrittäjä.
Neljä lasta makaa laiturilla ja heiluttavat käsiä järvessä.
Mitä kaikkia aisteja tarvitsemmekaan, kun liikumme luonnossa, leivomme sekä pelaamme pelejä? Toiminnallisella päiväleirillä lapset pääsevät sukeltamaan aistien ihmeelliseen maailmaan herättelemällä aisteja erilaisella toiminnalla.
Melonta tutuksi! -melontakurssi on suunnattu kaikille melontaharrastuksen vasta-alkajille ja melonnasta kiinnostuneille. Kurssin jälkeen pystyt melomaan itsenäisesti helpoissa olosuhteissa sekä osallistumaan ohjattuihin melontaretkiin.
Äiti lukee peittomajassa kahdelle lapselle satuja taskulampun valossa.
Leirin yleisteemana on äitien ja lasten kokonaisvaltainen hyvinvointi ja yhdessä tekeminen. Tarjolla on monipuolista ohjelmaa; liikuntaa, keskustelua, pelejä ja leikkejä sekä kädentaitoja. Leiri huipentuu päiväretkeen Puuhapuisto Veijariin.
Karstulan Musiikkileiri on kesäisin järjestettävä reilun viikon mittainen musiikkileiri. Leirin instrumenttivalikoima antaa opiskelijoille mahdollisuuden oppia ja harjoitella sekä soittamista että esiintymistä. Leiri soveltuu kaiken tasoisisille.