Hakijalle

Yleistä opiskelusta

Kansanopistovuosi tarjoaa sinulle mahdollisuuden opiskeluvalmiuksien ja osaamisesi kohentamiseen, ammattitutkinnon tai yhteishaun lisäpisteiden hankkimiseen, monipuolisesti työelämään tutustumiseen, harrastuksesi syventämiseen tai oman tiesi etsimiseen.

Kansanopistovuosi Karstulassa on persoonallinen ja jokaisen omat lähtökohdat huomioiva mahdollisuus monipuolisten opiskelutaitojen ja omien vahvuuksien kehittämiseen!

Ohjausta ja neuvontaa

Opintojen alkaessa jokaisen opiskelijan kanssa laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma kunkin omien tavoitteiden ja jatkosuunnitelmien pohjalta. Opiskelusuunnitelma perustuu opiskelijan oman opiskelun ja uran suunnitteluun, yksilöllisiin valintoihin, opinnoissa etenemiseen ja tarvittaviin ohjaus- ja tukitoimiin.

Näin voit omien tavoitteidesi suuntaisesti valmistautua lukuvuoden aikana esimerkiksi tuleviin pääsykokeisiin tai työelämään.

Opiskelua ja yhdessä tekemistä

Opiskelu KEO-Karstulassa on tiivistä, yhteisöllistä ja monipuolista. Opintoihin sisältyy opintolinjasta riippuen oppimistehtäviä, ryhmätöitä, alan kirjallisuutta, itsenäistä työskentelyä, työpaikoilla suoritettavia harjoittelujaksoja ja sekä linjojen välistä yhteistyötä.

 • Kansanopistolinjoilla lähiopetuksen lisäksi opinnot sisältävät n. kerran viikossa joko itsenäistä opiskelua tai ohjattua verkko-opetusta.
 • Ammatilliset opinnot voi suorittaa joko koulutussopimuksella tai oppisopimuksella – työpaikalla oppien sekä Opiston lähipäiviin osallistuen.


Opistollamme panostetaan opiskelijoiden hyvinvointiin sekä liikunnallisen ja toiminnallisen toimintakulttuurin luomiseen. Viikoittaiset liikuntatuokiot ja tunneilla tapahtuvat aktivoinnit piristävät opiskeluarkea.

Hakeminen ja opiskelijavalinta

Kaikkiin opintoihin haetaan sähköisellä hakemuksella. Tarkemmat koulutuskohtaiset hakuohjeet ja hakulomakkeet löydät koulutusten sivuilta.

Opiskelijat valitaan hakemuksen ja haastattelun perusteella. Valinnat tehdään eriaikaisesti syksyllä alkaviin koulutuksiin toukokuusta lähtien ja keväällä alkaviin opintoihin marraskuusta lähtien.

Yhteishaun kautta hakeneet saavat tiedon opiskelijavalinnoista 16.6. jälkeen.

 

Hakukeloisuus ja jatko-opinnot

Opiston lukuvuoden mittaiset opinnot antavat 6 lisäpistettä hakiessasi yhteishaussa toisen asteen opintoihin. Opinnot eivät vie paikkaasi korkeakouluhaun ensikertalaiskiintiöstä.

Pääsyvaatimukset ammatillisiin opintoihin

Pääsyvaatimukset Kansanopistolinjoille

 • Peruskoulun oppimäärä, 16 vuoden ikä sekä alalle soveltuva terveydentila ja jaksaminen
 • Aikaisemmat opinnot, harrastuneisuus tai työkokemus alalta katsotaan eduksi

Pääsyvaatimukset Opistovuosi-koulutuksiin

 • Peruskoulun oppimäärä, 16-18 vuoden ikä sekä puuttuva toisen asteen tutkinto.
 • Koulutukseen voivat hakea myös muut kuin oppivelvolliset nuoret, jotka ovat kiinnostuneita Opistovuosi-opinnoista

Hakeminen yhteishaussa

Nuorten Opistovuosi -linjoille voi hakeutua ympäri vuoden. Opintoihin voi hakea joko yhteishaussa Opintopolku.fi -palvelun kautta tai Jatkuvan haun kautta Opiston omilta verkkosivuilta. Opiskelijat valitaan hakemuksen ja haastattelun perusteella.

Yhteishaun aikataulut

 • Kevään 2022 perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaun hakuaika on 22.2.-22.3.2022
 • Hakemuksen on oltava tallennettuna viimeistään 22.3.2022 kello 15.00 mennessä
 • Hakijat haastatellaan huhti-toukokuun aikana
 • Opiskelijaksi ottamisen tulokset ilmoitetaan hakijoille aikaisintaan 16.6.2022
 • Hakijan on ilmoitettava opiskelupaikan vastaanottamisesta koulutuksen järjestäjälle viimeistään 30.6.2022 mennessä
   


Huom! Mikäli saat yhteishaun kautta lisäselvityspyynnön / liitepyynnön, tämä on Opintopolun järjestelmästä johtuva virhe. Sinun ei tarvitse toimittaa liitteitä Opistolle. Lue lisää lisäselvityspyynnöstä ja haastattelusta täältä: www.keokarstula.fi/yhteishaku/ohjeita-yhteishakuun/

Jatkuva haku

Jatkuva haku tarkoittaa, että opintoihin voi hakeutua ympäri vuoden ja haku tapahtuu täyttämällä sähköinen hakulomake Opiston verkkosivuilla.

Opinnot alkavat koulutuksesta riippuen joko joustavasti ympäri vuoden (non-stop) tai syksyllä elokuussa tai keväällä tammikuussa.

Haku Kansanopistolinjoille

Kansanopistolinjat alkavat linjasta riippuen kaksi kertaa vuodessa, elokuussa ja tammikuussa.

 • Haku syksyllä alkaviin ryhmiin päättyy 25.6.
 • Haku tammikuussa alkaviin opintoihin 6.12.


Täydennyspaikkoja voi tiedustella ympäri vuoden ottamalla yhteyttä Opiston toimistoon.

Haku Nuorten Opistovuosi -linjoille yhteishakuajan ulkopuolella

Jatkuva haku Nuorten Opistovuosi -linjoille on tarkoitettu niille nuorille, jotka syystä tai toisesta joutuvat keskeyttämään ammatilliset opinnot tai ovat jääneet yhteishaussa ilman koulupaikkaa. Opistovuosi-opinnot voi siis tarvittaessa aloittaa joustavasti ympäri vuoden (non-stop).

Haku ammatillisiin opintoihin

Ammatillisiin opintoihin on jatkuva haku ja opinnot alkavat henkilökohtaisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti joustavasti ympäri vuoden (non-stop). Opintojen aloituksesta sovitaan aina henkilökohtaisesti koulutuksen vastuuopettajan kanssa.

Asuminen ja eläminen Opistolla

Opiskelijoilla on mahdollisuus asua Opiston päärakennuksen yhteydessä sijaitsevassa opiskelija-asuntolassa. Asuntola-asuminen kasvattaa vastuunottoon ja on turvallinen askel kohti itsenäistä elämää.

Opiston asuntoloissa on valmiiksi kalustettuja, kahden hengen huoneita. Kaksi erillistä huonetta muodostavat solun, joilla on yhteinen WC,- ja suihkutila. Mahdollisuus on myös yhden hengen huoneeseen, mikäli asuntolassa on tilaa.

Opistolla asuvien opintoviikkomaksu sisältää asumisen opiskelija-asuntolassa maanantaista perjantaihin sekä ruokailut koulupäivinä.

Oppivelvollisille sekä kotoutumissuunnitelmalla opiskeleville koulutus sekä asuntolassa asuminen maanantaista perjantaihin että ruokailut koulupäivinä on maksutonta.

Huom! Asuntolassa ei ole ympärivuorokautista asuntolavalvontaa. Täysi-ikäisillä asuminen asuntolassa on mahdollista myös viikonloppuisin lisämaksusta.

Liikunta ja vapaa-ajan palvelut

Opiston opiskelijoilla on arkisin vapaa pääsy opiston kuntosalille. Opiston liikuntavälineitä voi lainata liikunnanopettajalta ja liikuntasalia voi käyttää sovittaessa esimerkiksi opiskelijoiden yhteisiin liikuntahetkiin.

Opistolla järjestetään yhteisiä liikuntatunteja vähintään kerran viikossa. Opiston kanootteja ja kajakkeja voi myös lainata sopimuksen mukaan. Opiston läheisyydessä on valaistu puru- / hiihtorata, frisbeegolfrata sekä luontopolku.

Opiston opiskelijat voivat käyttää opiston soittimia (flyygeli, pianot, muut soittimet) myös vapaa-ajallaan Opiston lehtilukusalista löydät luettavaa sekä tietokoneen tiedonhakua tai opiskelijatöitä varten.

Karstulan kunnan vapaa-ajan palvelut
 • Karstula Arena – Jäähalli
 • Karstulan kunnankirjasto
 • Elokuvateatteri – Suojan Elokuvat
 • Wanhat Wehkeet – Keilahalli & museo
 • Karstulan Kansalaisopisto
 • Karstulan Seurakunta

Koulutusmaksut

Kansanopisto opinnot ovat maksullisia kokopäiväopintoja. Koulutusmaksut laskutetaan noin kerran kuukaudessa, mutta yksilöllinen maksusuunnitelma on myös mahdollista sopia toimiston kanssa.

Kansanopistolinjojen koulutusmaksut

Koulutusmaksut sisältävät lounaan ja päiväkahvin koulupäivinä

 • Koulutusmaksut ilman majoitusta: 85€/opiskelijaviikko eli n. 360€/kk
 • Koulutusmaksut majoituksen kanssa: 120€/opiskelijaviikko eli n. 510€/kk sis. opetuksen lisäksi asuntolapaikan sekä aamupalan ja päivällisen koulupäivinä
 • Kotoutumissuunnitelmalla opiskelu sekä asuminen ja ruokailu on maksutonta.


Kansanopistolinjojen koulutusmaksuihin on mahdollista anoa Opintoseteli -rahoitusta, joka kattaa n. 5o% koulutusmaksuista (kts. Opintojen rahoitus)

 
Ammattitutkintojen koulutusmaksut
 • 550€ + 30€ materiaalimaksu /lukuvuosi
 • tai 250€ per yksittäinen tutkinnonosa
 • omakustanteinen ruokailu lähipäivinä 6€/ päivä
 • majoittumisesta sovitaan erikseen Opiston toimiston kanssa
 
Nuorten Opistovuosi -linjojen koulutusmaksut
 • Oppivelvollisille (16-18 vuotiaat ilman toisen asteen tutkintoa) koulutus, oppimateriaalit, asuminen opistolla sekä ruokailut koulupäivinä on täysin maksutonta
 • Opistovuosi-opintoihin voivat hakea myös muut kuin oppivelvolliset, mutta heille koulutusmaksut  määräytyvät Kansanopistolinjojen koulutusmaksujen mukaan (kts. ylempänä)

Tukea ja rahoitusta opintoihin

Opintoihin on saatavilla monenlaista tukea ja rahoitusta; mm. omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudellaKELA:n opintotuki, aikuiskoulutustuki sekä opiston myöntämä Opintoseteli-rahoitus. Opintoseteli ei vaikuta muihin opiskelijan saamiin etuuksiin.

Opintoseteli on valtion myöntämä rahoitus vapaan sivistystyön koulutuksen tukemiseksi. Opintosetelin määrä sekä valintakriteerit vaihtelevat vuosittain ja sitä anotaan sähköisellä hakemuksella täältä. Opintosetelin myöntämisestä vastaa oppilaitoksen rehtori.

 • Yleensä Opintosetelin valintakriteerit täyttävälle opiskelijalle voidaan myöntää n. 50% alennus Kansanopistolinjojen opintomaksuihin.
 • Joissain tapauksissa alennus voi olla jopa 100%.


Lisätietoa opintojen rahoituksesta sekä vuosittain vaihtuvat Opintosetelin valintakriteerit saat ottamalla yhteyttä Opiston toimistoon, ma-pe klo 8-15.30 014 525 2200, kansanopisto@keokarstula.fi.

Skip to content