Musiikkileirin kuva

Tervetuloa Karstulan 49. Musiikkileirille!

3.-10.7.2024 Karstulan Evankeliselle Opistolle

Karstulan Musiikkileiri

Karstulan Musiikkileiri on Karstulan Evankelisen Opiston järjestämä, reilun viikon mittainen musiikkileiri heinäkuun alussa. Vuonna 2024 Karstulan Musiikkileiri järjestetään 49. kertaa.

Leiri soveltuu kaiken tasoisille musiikista ja laulamisesta kiinnostuneille – niin vasta-alkajille kuin ammattimuusikoille ja -laulajillekin.

Leiriohjelma sisältää yksilö- ja ryhmäopetusta valitussa pääaineessa, mahdollisia sivuaineopintoja sekä esiintymisharjoittelua ja esiintymisen leiriviikon lopuksi järjestettävässä opiskelijakonsertissa.

Tervetuloa opiskelemaan, musisoimaan, nauttimaan konserteista ja viettämään pohjoisen Keski-Suomen kesää parhaimmillaan.

juliste Musiikkileiri 2024

Karstulan 49. musiikkileiri

Opetus ja opettajat

Laulaja Päivi Kantola poseeraa oranssissa mekossa.

Päivi Kantola

Sopraano, MuM
Laulunopettaja

Päivi on pitkän linjan esiintyvä taiteilija ja laulunopettaja. Hänen osaamisensa on laaja-alaista ja käsittää musiikin eri genrejä ja aikakausia. Päiville tärkeää on kaikki, mikä liittyy kommunikointiin musiikissa. 

Hän on esiintynyt näyttämöillä, konserteissa ja oratorioissa ja lähes kaikilla kotimaisilla musiikkifestivaaleilla. Klassismin ajan vokaalimusiikkia hän esittää perustamansa Crusell- trion kanssa ja toimii kamarimuusikkona myös barokin parissa. 

Päivi on Kapsäkki-teatterin perustajajäsen ja on ideoinut ja tilannut heille pienoismuotoisia kantaesityksiä vuosina 2004-2006. 

Tällä hetkellä Päivi opettaa Sibelius- Akatemiassa klassista laulua ja nuoria laulajia IHMOssa, sekä kouluttaa myös kuoroja ja lyhytkursseja.  Päisi kuuluu Suomen Solistiyhdistykseen sekä Laulupedagogit ry:hyn. 

Jussi Pernu poseeraa kameralle

Jussi Pernu

Pianisti, MuM
Jussi on mukana Päivin laulun- ja Musiikkiteatteri opetuksessa

Jussi Pernu on Sibelius-Akatemiasta vuonna 2011 valmistunut monipuolinen pianisti, joka suoritti pianon diplomitutkinnon erinomaisin arvosanoin Mervi Kiannon ohjauksella. Hän on opiskellut pianonsoittoa vuosina 2001-02 Budapestin Franz Liszt-Akatemiassa opettajanaan István Gulyás.

Hän on toiminut korrepetiittorina oopperaproduktioissa ja laulukursseilla sekä konsertoinut solistina, lied-pianistina ja kamarimuusikkona Suomessa, Unkarissa ja Saksassa. Vuonna 2008 hän sai tunnustuspalkinnon Kangasniemen valtakunnallisessa liedpianistikilpailussa.

Vuodesta 2008 lähtien hän on toiminut pianonsoiton ja vapaan säestyksen opettajana Helsingissä Lauttasaaren musiikkiopistossa.

Laulaja Vesa Kytöoja poseeraa valkoinen paita päällä.Vesa Kytöoja

Baritoni, MuM
Laulunopetus

Vesa Kytöoja on oopperalaulaja, joka esittää myös kevyempää repertuaaria.

Kytöoja on musiikinmaisteri ja diplomilaulaja Sibelius-Akatemiasta, opiskellut lisäksi Liediä Karlsruhessa Saksassa ja oopperaa Tukholmassa. Opettajiaan mm. Peter Lindroos, Irina Gavrilovici ja Jaakko Kortekangas.

Oopperarooleja hän on tehnyt Suomessa ja Saksassa ja konsertoinut useissa Euroopan maissa. Hän on esiintynyt myös musikaaleissa, opereteissa, revyissä ja muutamassa elokuvaroolissa.

Kytöoja on opettanut yli 20 vuotta ja useat hänen oppilaansa ovat päässeet laulun ammattiopintoihin.

Taru Ritavesi

Taru Ritavesi

Pianisti, MuM
Taru on mukana Vesan laulunopetuksessa

Hän on valmistunut musiikin maisteriksi korrepetition ja kamaripianistin koulutusohjelmista Lontoon Guildhall School of Musicista vuonna 2003. Hän on voittanut Pieksämäen Poleenin liedpianistikilpailun vuonna 2006 sekä Guildhall School of Musicin kamaripianistikilpailun 2002.

Valmistumisensa jälkeen hän on tehnyt eri genrejen parissa pianistin töitä mm. ooppera- ja musikaaliproduktioissa sekä laulukursseilla, -kilpailuissa ja musiikkifestivaaleilla (mm. Kuhmon kamarimusiikki). Esiintymiskokemusta on kertynyt ympäri Eurooppaa, viimeisimpänä syksyllä 2022 Kreikassa ja Saksassa.

Vuodesta 2006  Taru on toiminut Porvoonseudun musiikkiopistossa säestäjänä sekä pianonsoiton ja vapaan säestyksen opettajana.

Lähiaikojen työprojekteihin kuuluvat mm. holokaustin kokeneiden saksalaissäveltäjien teoksista koostuvan konserttiohjelman valmistaminen laulaja Ida Wallénin kanssa, popmusiikkiprojekti Ocarina –kuoron kanssa, sekä pianistin työt Teatterikorkeakoulussa.

Tietoa Vesan ja  Tarun laulukurssista

Taru ja Vesa ovat pitäneet yli 10 vuoden ajan yhdessä laulukursseja! Molempien valtteja ovat intensiivinen ote opetustyöhön, musiikillinen monipuolisuus sekä laaja ihmistuntemus. Heidän opetustaan leimaa halu auttaa jok´ikistä opiskelijaa sekä teknisesti että ilmaisullisesti eteenpäin.

Jokainen oppilas saa päivittäin sekä laulu- että korrepetitiotunnin. Taru ja Vesa opettavat myös yhdessä ja kurssin aikana pidetään useita luokkatunteja, joissa keskitytään esiintymisen harjoitteluun sekä ilmaisuun. Kurssin aikana annetaan myös ohjelmistoneuvontaa, joka ottaa huomioon kunkin laulajan yksilölliset vahvuudet ja mieltymykset.

Tavoitteena on auttaa joka ikistä opiskelijaa löytämään oma, vapaasti resonoiva äänensä sekä rohkeutta ja vahvuutta esiintyjänä.

Sirkka Parviainen poseeraa lähikuvassa

Sirkka Parviainen

MuM, laulutaiteen lehtori, sopraano

Sirkka Parviainen valmistui Sibelius-Akatemiasta professori Liisa Linko-Malmion ja Ritva Auvisen johdolla. Menestys kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa kuten I palkinto Kangasniemellä ja Pentti Koskimies kilpailussa sekä diplomit Wienin Belvedere ja Korean laulukilpailuissa avasivat tien koti- ja ulkomaisille konserttilavoille ja oopperataloihin.

Sirkka debytoi Suomen Kansallisoopperassa Ensimmäisen naisen roolissa vuonna 1999, jonka jälkeen hänen ohjelmistoonsa ovat  kuuluneet johtavat naisroolit kuten Figaron häiden Kreivitär, Cosi fan tutten Fiordiligi, Taikahuilun Pamina, Pagliaccin Nedda, Albert Herringin Lady Billows, La Bohemen Mimi sekä Carmenin Micaela aina Viimeisten Kiusausten Riitan dramaattiseen rooliin asti.

Kuoro- ja orkesteriteosten solistina Sirkka Parviainen on esiintynyt Pohjoismaiden lisäksi useimmissa Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa. Hänen laaja konserttiohjelmistonsa käsittää eri kielialueiden ja useiden tyylisuuntien teoksia klassisesta musiikista aina uuteen sekä rytmimusiikkiin asti. 

Sirkan huomattavan ansioitunut ura laulunopettajana näkyy niin kansallisten kuin kansainvälisten laulukilpailujen finaaleissa ja palkintopalleilla kuin myös oppilaiden ulkomaisten kiinnitysten määrässä. Sirkka Parviainen toimii laulutaiteen lehtorina Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa johdettuaan myös vuosina 2014-2020  sen laulun aineryhmää

Sirkka Parviainen, soprano

Sirkka Parviainen graduated from the vocal department of Sibelius Academy in Helsinki where she studied under the legendary professors Liisa Linko-Malmio and Ritva Auvinen. She gave her well received Lieder debut in 2000. Success in national and international competitions such as the Kangasniemi and Pentti Koskimies competitions in Finland and the Vienna Belvedere and Korean Voice competitions launched her career as well in Europe as in the North.

The leading female role of Pamina in the Magic Flute by Mozart marked her debut at the Finnish National Opera and was soon to continue with impressive interpretations of other major roles like Countess in the Marriage of Figaro, Lady Billows in Albert Herring, Mimi in La Boheme and Micaela in Carmen leading to the magnificent role of Riikka in the  Last Temptations by Joonas Kokkonen.

Sirkka is a well sought after soloist her repertory covering major works with choir and orchestra. As a recitalist she has performed in most European countries, USA and Scandinavia  besides her native Finland. Sirkka is a master of multiple genres from the classical period all the way to the contemporary rhythm music making her programs most colorful and exciting.

Sirkka’s impressive pedagogical skills manifest themselves in the finals of singing competitions in Finland and abroad as well as in the number of professional engagements of her students. She was the leader of the vocal department of the Sibelius Academy from 2014 to 2020 and is currently holding a tenure position in the University of Arts as a lecturer of vocal music.

Ilona Lamberg poseeraa kesäisellä parvekkeella.

Ilona Lamberg

Pianisti, korrepetiittori
Ilona on mukana Sirkan laulunopetuksessa

Ilona Lamberg työskentelee korrepetiittorina ja pianistina Helsingin Konservatoriossa ja Metropolia Ammattikorkeakoulussa. 

Hän on vieraillut korrepetiittorina suomalaisissa alueoopperoissa sekä toiminut pianistina laulun mestarikursseilla. Hän on opiskellut Helsingin Konservatoriossa, Metropolia ammattikorkeakoulussa ja Malmö Musikhögskolanissa sekä täydentänyt lied- ja korrepetitio-opintojaan Sibelius-Akatemiassa ja Francis Poulenc -Akatemiassa.

Tietoa Sirkan ja Ilonan laulukurssista 

Sirkan ja Ilonan laulukurssilla opiskelija voi laulaa haluamaansa ohjelmistoa, esimerkiksi klassista, operetti- tai rytmimusiikkia. 

Opiskelija osallistuu päivittäin sekä laulutunnille että korrepetitio-tunnille. Kurssille voivat osallistua laulun ammattilaiset, opiskelijat ja laulun harrastajat. Kurssilla otetaan huomioon jokaisen opiskelijan oma lähtötaso ja yksilöllinen kehittyminen. 

Tunneilla perehdytään laulutekniikkaan, musiikin eri tyyleihin ja tulkintaan sekä kielten fonetiikkaan. Lisäksi hiotaan esiintymistaitoa ja annetaan ohjelmistoneuvontaa. 

Kurssin aikana valmistetaan 2-3 kappaletta esitettäväksi koko ryhmän luokkatunnilla ja Karstulan Musiikkiviikon oppilaskonsertissa.

Susanna BundaSusanna Bunda

Huilunsoiton lehtori 

Susanna Bunda työskentelee huilunsoiton lehtorina Kuopion konservatoriossa, musiikin perusopetuksen sekä ammatillisen 2.asteen puolella. Huilunsoittoa hän on opiskellut Kuopion konservatoriossa mm. Herbert Lindholmin ja Outi Svobodan sekä Turun AMK:n Hannu Lehtisen johdolla. 

Susanna on säännöllisesti konsertoinut huilistina monissa eri kamarimusiikki-kokoonpanoissa kotimaassa ja mm. Hollannissa. Hän on myös mm. kantaesittänyt Herbert Lindholmin soolohuiluteoksen ”Lacrimosa” vuonna 2011, ja soittanut teoksen ”Lapland” levytyksessä vuonna 2007. 

Hänen konservatorion oppilaistaan koostuva Huilukvartetti FlautonoS on tehnyt kotimaan esiintymisten lisäksi esiintymismatkoja mm. Lausanneen, Wieniin sekä Kölniin.

Tietoa Susannan huilukurssista

Huilunsoittoa opiskelemaan voivat tulla kaikki kiinnostuneet, aina aloittelijoista ammattiopiskelijoihin. 

Alkeisopinnoissa opitaan puhallus-, hengitys- ja sormitekniikkaa sekä harjoitellaan soittamaan pieniä kappaleita. Jo edistyneempien kanssa edetään kunkin musiikillisten kykyjen, toiveiden ja tarpeiden mukaan. Yhteissoittoa voidaan sisällyttää oppitunteihin. 

Oma huilu vaaditaan.

Kantelisi Maria Ojanperä poseeraa konserttikanteleen kanssa.

Maria Ojanperä

FM, musiikkipedagogi AMK, kanteleensoitonopettaja

Olen Maria Ojanperä, jyväskyläläinen kanteleensoitonopettaja ja kanteletaiteilija. Opetan kanteleensoittoa useissa eri oppilaitoksissa Keski-Suomen alueella.

Esiinnyn ympäri Suomea solistina sekä Ruuhkavuosi- ja Kataja-yhtyeideni kanssa. Olen esiintynyt myös ulkomailla, muun muassa Ruotsissa, Venäjällä, USA:ssa, Saksassa ja Italiassa.

Olen aktiivinen kantelekulttuurin puolestapuhuja, ja työskentelen opetus- ja keikkailutyöni lisäksi Suomen Kantelemuseossa Jyväskylässä.

Tietoa Marian kantelekurssista

Kantelekurssilla on mahdollista opiskella erilaisten kanteleiden soittoa pienkanteleista konserttikanteleeseen. 

Innostuksen mukaan opiskelijoiden on mahdollista kokeilla myös eri alueiden, kuten Keski-Suomen ja Perhonjokilaaksojen perinteisiä soittotyylejä. 

Ohjelmisto ja tavoitteet suunnitellaan yksilöllisesti. Kurssi sopii kaiken tasoisille soittajille alkeista lähtien. Kurssiin kuuluu päivittäiset yhteissoittoharjoitukset. 

Yhtyeohjelmisto sovitetaan niin, että kaiken tasoiset soittajat pystyvät osallistumaan.

Katariina Liimatainen värikkäässä huivissaan.

Katariina Liimatainen

Pianonsoiton lehtori 

Katariina Liimatainen toimii Savonia ammattikorkeakoulun pianonsoiton lehtorina syksystä 2020. Hän toimi Kuopion konservatorion yliopettajana 2012-20 ja sitä ennen Jamkin esittävän säveltaiteen yliopettajana. 

Hän on valmistunut Wienin musiikkikorkeakoulusta ja suorittanut jatko-opintoja Prahan Musiikkiakatemiassa ja Moskovan Tsaikovski-konservatoriossa. Hänet on palkittu mm. Maj Lind- ja kansainvälisessä Franz Liszt -pianokilpailussa. 

Hän on pitänyt mestarikursseja monissa Euroopan musiikkikorkeakouluissa ja toiminut useiden pianokilpailujen juryssa.

Tietoa Katariinan pianokurssista

Pianokurssille voivat osallistua kaikenikäiset ja -tasoiset soittajat. On mahdollista saada sekä alkeis- että ammattilaistason opetusta. Pianonsoiton aikuiset harrastajat ovat myös tervetulleita kurssille. 

Opetuksen sisältö suunnitellaan osallistujan henkilökohtaisten tavoitteiden mukaan. 

Kirsti Keihäsvuori Oboen ja Klarinetin kanssa

Kirsti Keihäsvuori

Soitonopettaja, lehtori, MuM
Instrumentit:
Puupuhaltimet (huilut, klarinetti, saksofoni (myös huilu ja oboe)

Kirsti Keihäsvuori on soittanut puupuhaltimia jo pienestä pitäen: ensin nokkahuilua, sittemmin poikkihuilua, oboeta, klarinettia ja saksofonia. Hän suoritti musiikin maisterin tutkinnon Sibelius-Akatemiassa pääaineenaan puhallinpedagogiikka.

Oboensoiton jatko-opinnoissa hän keskittyi improvisaatiometodeihin. Yli 20 vuoden ura päätoimisena oboensoiton ja yhteismusisoinnin opettajana on nykyisin vaihtunut hallinnollisiin tehtäviin, ja puupuhallinten soittaminen sekä opetus ovat edelleen sekä pieni osa työtä että henkilökohtainen harrastus.

Sivutyönään Kirsti on toiminut puupuhallinten korjaajana vuodesta 1992. Tällä hetkellä hän toimii Karstulan kansalaisopiston rehtorina opettaen myös puupuhaltimien soittoa.

Kirstillä on pitkä kokemus erilaisten puhallinyhtyeiden ja -orkestereiden ohjaamisesta sekä musiikkioppilaitoksissa, kansalaisopistoissa että vapaalla harrastajakentällä.

Tietoa Kirstin puupuhallinkurssista

Puupuhallinkurssilla opiskellaan nokkahuilujen, klarinetin ja saksofonin soiton perustaitoja, niiden kertausta sekä musiikillisen ilmaisun työstämistä oman soittimen hallintaa kehittävillä keinoilla. Hyödynnän soittajalähtöistä, ergonomian ja fysiologian tunnistamisesta kumpuavaa ohjaustapaa sekä improvisaation keinoja musiikillisen kehittymisen apuna. Työtapani huomioi joustavasti opiskelijan iän ja mahdolliset tavoitteet harrastuksessa. Kurssi sopii sekä aloittelijoille että edistyneemmille opiskelijoille. Oma instrumentti vaaditaan.

Sirpa Berg
Oboe, Musiikkipedagogi

Sirpa Berg on oboisti, joka liikkuu sujuvasti musiikin eri tyylilajista toiseen, klassisesta lattareihin ja nykymusiikista 1600-luvun musiikkiin. 

Berg soittaa useissa eri yhtyeissä ja on kiinnostunut uusista musiikillisista haasteista, uusista säveltäjistä ja sävellyksistä. 

Berg sai Keski-Suomen muusikoiden tunnustuspalkinnon vuonna 2016 pitkäjänteisestä ja monipuolisesta urastaan muusikkona ja konserttien järjestäjänä. Hän toimii puhallinpedagogina mm. Jyväskylän ammattiopisto Gradiassa. 

Sivuaineet

Musiikkiteatteri on teatterin muoto, jossa yhdistyy puhuttua dialogia, laulua ja tanssia. Musiikkiteatteriesityksen tarina ja emotionaalinen sisältö esitetään musiikin, liikkeen ja sanojen kautta yleisölle.

Musiikkiteatterin opetus on ryhmäopetusta, jossa kaikilla on tärkeä rooli. Työskentelyn seuraaminen on osa oppimista ja lisäksi usein hauskaa!

Sisältönä on ooppera- ja musikaalikohtauksia, aarioita ja duettoja, roolianalyysia, tekstin alatasojen etsimistä, tekstin fyysistämistä ja näihin liittyviä erilaisia harjoituksia.

Mahdollisuuksien mukaan koostamme kunkin omista kappalevalinnoista juonellisen esityksen, jonka kurssin loppupuolella esitämme. Kappaleet ja kohtaukset tulee osata ulkoa ja suomennokset vieraskielisistä kappaleista tehtynä mielellään ennen kurssin alkua. 

Luovien pianististen muusikontaitojen opiskelua, jossa lähtökohtana voidaan käyttää esimerkiksi erityylisiä sointumerkeillä varustettuja laulukirjakappaleita. Tyylilajit voivat vaihdella kansanlauluista poppiin ja jazziin. Opiskellaan erilaisia satsin käsittelyn tekniikoita, improvisoinnin alkeita sekä transponointitaitoa ja kehitetään erityylisiin kappaleisiin sopivia säestyksiä, alku- ja loppusoittoja sekä fillejä.

Vapaa säestys sopii sekä aloittelijoille että edistyneemmille opiskelijoille.

Puupuhallinten huoltokurssilla tehdään omalle soittimelle (poikkihuilu, nokkahuilu, oboe, klarinetti, saksofoni, fagotti) pieniä säätö- ja huoltotoimenpiteitä: koneiston puhdistus ja öljyäminen, tyynyn tai liitoskorkin uusiminen, koneiston säädöt. Samalla tutustutaan puupuhaltimien rakenteisiin, toimintaperiaatteisiin ja erikoisosaamista vaativiin vikoihin. Kurssi sopii sekä aloittelijoille että edistyneemmille opiskelijoille. Oma instrumentti mukaan.

Koe uusi tapa musiikin tekemiseen!
Yhteismusisointi puhaltajille on nokkahuilun, poikkihuilun, oboen, klarinetin tai saksofonin soittotaitoa kehittävä kurssi kaikenikäisille ja -tasoisille soitonhaluisille. 

Tehdään sovituksia, kehitytään yhteissoittotaidoissa, tutkitaan musiikin ilmiöitä omaa soittotaitoa kehittäen. Musiikkia koetaan soittaen, ehkä laulaen ja liikkuenkin. 

Opit tunnistamaan omat musiikilliset vahvuutesi, löydät uusia tapoja kehittyä musiikin ilmaisussa, improvisoinnissa ja säveltämisessä, sekä saat motivaatiota soitonharrastuksen ylläpitämiseen. Yhteismusisointi on pienryhmäopetusta, joka sopii hyvin esimerkiksi perheenjäsenten keskinäisen musisoinnin kehittämiseen. 

Leirihinnasto

Leiripaketin hinta muodostuu sen mukaan, valitsetko pelkän opetuksen vai täysihoidon. Leirihintaan lisätään mahdolliset sivuainemaksut sekä perheenjäsenten leirihinnat. Leiriin kuuluu oman opiskelun lisäksi esiintymisharjoitukset sekä esiintyminen tiistain opiskelijakonsertissa.

Pidätämme oikeudet muutoksiin.

Ilmoittautuminen

Hakemus Karstulan Musiikkileirille

Vaaditut kentät on merkitty punaisella * merkillä. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä.
Hakijan tiedot



Leiripaketin valinta ja leirillä harjoiteltava ohjelmisto
Valitse pudotusvalikoista ensisijainen majoitustoive sekä arvio saapumisajastasi. Toimisto palvelee majoittuvia tiistaina klo 16 saakka. Myöhemmin saapuvien kanssa sovitaan avainten lunastuksesta erikseen.

Valitse sitten leirillä opiskeltava pääaine sekä halutessasi 1-2 sivuainetta. Kerro sen jälkeen tekstikentissä aiemmasta musiikkitaustastasi sekä mitä kappaleita haluat leirin aikana harjoitella. Nämä tiedot välitetään opettajillesi tiedoksi.




Perheenjäsenten osallistuminen leirille

Ilmoitathan, mikäli mukanasi leirille on tulossa perheenjäseniä. Ilmoitathan myös montako yötä he yöpyvät ja jos he saapuvat / lähtevät eri aikaan kuin sinä.

Etsi verkkosivustolta

Skip to content